Diskusijos

Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Nerijus Korbutas
2010 Rgp 06 d., 23:58
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Ramybės parkas (Karmelitų kapinės, oficialus pavadinimas Kauno senosios kapinės ) yra Kauno naujamiestyje, Vytauto pr., į šiaurę nuo autobusų stoties. Čia 1847–1959 m. buvo miesto kapinės. Neblogai aprašyta wikipedijoje

Mums, aviacijos istorijos entuziastams turėtų būti labai brangi vieta, nes čia 1936 m. pagal architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą pastatytas lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno mauzoliejus. Apie jį plačiau šiame puslapyje

Taip pat kapinėse buvo palaidotos Pirmojo pasaulinio karo aukos, Lietuvos nepriklausomybės kovų savanoriai, mūsų lakūnai, Jurgis Dobkevičius, pirmasis Lietuvos kariuomenės vadas Silvestras Žukauskas, Ministras pirmininkas Juozas Tūbelis, Kauno burmistras Juozas Vokietaitis, 1941 m. Birželio sukilimo aukos ir daug kitų.

Naikinant kapines maždaug 20 lakūnų palaikai išsibarstė po įvairias kapines, tačiau liko nežinomi P.Nakrošio, B.Šabono, E.Mačkaus kapai. Panašu, kad jie liko buvusių kapinių teritorijoje neperlaidoti.

Šiandien, buvusios Kauno miesto kapinės vadinamos Ramybės parku. Ir šiemet planuojama Kauno senosiose kapinėse pastatyti Karinį memorialą, skirtą 1941 m. birželio 22-28 d. sukilimo aukoms atminti. Tam turėtų būti skirta 800 tūkst. litų. Plačiau delfyje

Mano nuomone, pirmoje eilėje reiktų investuoti ne į pompastiškus memorialus, o į istorinę tiesą, tiksliai surasti birželio sukilimo aukų palaidojimo vietas, juos tinkamai perlaidoti, arba atkurti kapus, jei įmanoma rasti ir neperlaidotų lakūnų, kitų karių ir visuomenės veikėjų kapus. Yra tų priemonių, zondavimas ir pnš. Jei neperlaidoti tai bent pasistengti, kad per kapus neitų takeliai ir pnš. O tuomet jau galima gražiai išlyginti, užsodinti kokybiška veja, įrengti suoliukus, takelius, pastatyti simbolinį paminklą.

Kitas klausimas o kada ir kaip Ramybės parke bus įamžinti aviatoriai ? Kas dabar mauzoliejaus vietoje? Nežymus kauburėlis, ar tai luomelė kokia ?
Birželio sukilimo aukoms pastatytas „Kryžius-medis” , dar yra pastatytas/atstatytas paminklas „Žuvome dėl Tėvynės“.
Ar parke turėtų būti atskirai įamžinti mūsų lakūnai (bent simboliškai)? Labai simboliška būtų kažkaip stilizuotai pažymėti mauzoliejaus vietą.

Prie to pačio paprašysiu kolegų jei kas turite knygelę Jonas Voronavičius „Žuvome dėl tėvynės“ - ji aprašyta svetainėje Mielai nupirkčiau, priimčiau kaip dovaną, aišku, tiktų ir skanuota. Šis leidinys skirtas buvusioms Kauno Karmelitų kapinėms ir jose palaidotiems Lietuvos kariuomenės karių kapams.

Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook