Diskusijos

Eiti į puslapį   <<        >>  
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
eppanzer
2009 Grd 13 d., 12:23
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Čia ne profesionalių istorijos tyrinėtojų svetainė. Kolegos nenaršė po archyvus ieškodami dar niekam nežinomų faktų. Jie perskaitė ką parašė kiti, po to parašė savo straipsnius ar rašinius, kaip pavadinsi - nepagadinsi. T.y. ne perrašė, o parašė straipsnius, pateikdami kolegoms savo supratimą apie vieną ar kitą įvykį. Pasirinko, kaip straipsnio struktūrą, stilių, taip ir faktus, kuriuos manė reikalinga arba nereikalinga pateikti. Ir man tai buvo įdomu skaityti. Turbūt dar niekas neparašė jokio verto dėmesio istorinio veikalo, neparašęs nedidelio straipsnio ar rašinio. Ir nereikia reikalauti iš autorių jokių istorinių atradimų. Pasiskaitykit straipsnius laikraščiuose ir portaluose - beveik išimtinai jau paskelbtos tiesos su autoriaus nuostatomis ir požiūriu. Ir tai puiku. Tik labai sunku vertinti, nes mes visi ne Nobelio premijos komisija ir mūsų vertinimai labai subjektyvūs. Tačiau tai KONKURSAS - vien pareikšti nuomonę neužtenka. Vienaip ar kitaip[ reikia išrinkti nugalėtoją, nepaliekant visko ant adminų pečių. Straipsnis surinkęs mažiau taškų nebūtinai blogesnis už surinkusį daugiau taškų. Paulius, pvz., labai aiškiai ir dalykiškai išdėstė savo nuomonę ir kritiką. Autorių reikalas sutikti ar ne, atsižvelgti ar atmesti. Bet koks viešas aptarimas skatina judėjimą į priekį. Džiugu, kad pirmas blynas niekam neprisvilo ir visi straipsniai buvo įdomūs skaityti.
Į viršų
mureika
2009 Grd 13 d., 22:48
Užsiregistravęs dalyvis #82
Prisijungta: 2009 Geg 30 d., 18:09
Pranešimų: 220
Prunce rašė ...

Aviacijos dalyvavimas kovose už Nepriklausomybę? Kas gali būti geriau už G. Ramoškos straipsnį? Ir jei panašus straipsnis rašomas net neskaičius šio - ko jis vertas?...


šiap tai G.Ramoškos straipsnį skaičiau ir dar perskaičiau kokius 3 sykius prieš rašydamas savo straipsnį,kad nebūtų vienodas ar ,kad neatrodytų ,kad aš tik nukopijavau kitą straipsnį.......Be to kurgi konkurse parašyta,kad straipsniuose atskleiskit nežinomus faktus arba išsiaiškinkite,ko dar istorikai nesugebėjo išaiškinti? Daviau draugam ir pažystamiem paskaityt visus straipsnius visi jaunesni ir mano amžiaus sakė ,kad mano straipsnį buvo malonu skaityti,jis lengvai skaitomas ir aišku kokio lygio aš rašiau tokiam lygiui jis ir labiausiai patiko lengvas,trumpas straipsnis su trupučiu datų ir informacijos ir patiko eiliniam skaitytojui(nors keli besidomintys truputį istorija irgi mano įvertino neblogai). o vyresniem aišku patiko
1. G.Kačergiaus straipsniai,turbūt nereikia sakyt kodėl.Mano nuomone laimėti turi G.Kačergius, kadangi čia rimtas konkursas,mano galėtų laimėti tiktai mano amžiaus grupės konkurse.Tai va.....
Į viršų
rbt972
2009 Grd 14 d., 19:51
Svečias
Netinka rbt972 būvimas svetainėje - perspėkit,pasitrauksiu....

Durnas pasiputusio tuštuko pareiškimas...Žmoniškai man yra gėda

p.s. iš kitos pusės,"detonuota" diskusija tapo gana konstruktyvia,maniau bus baisiau
Į viršų
Nerijus Korbutas
2009 Grd 14 d., 20:13
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Malonu matyti, aistros aprimo. Šią savaitę turėtume sulaukti vertinimo komisijos verdikto ir jei viskas OK savaitgalį apibendrinsim rezultatus ir paskelbsim nugalėtojus.
Šiaip tai visi čia nugalėtojai, tačiau pagrindinis prizas - metinė Aviacijos Pasaulio prenumerata tik viena.
Į viršų
sky76v
2009 Grd 17 d., 17:32
Užsiregistravęs dalyvis #49
Prisijungta: 2009 Sau 27 d., 14:48
Pranešimų: 1306
Malonu, kad pirmasis “Plieno sparnų“ klubo straipsnių konkursas įvyko. Galbūt straipsnių ir autorių nedaug, gal kai kurie bandymai dar kukloki, bet, tikėkimės, ne vienam tai bus gilesnio aviacijos istorijos nagrinėjimo pradžia.
Nesinorėtų sutikti su mintimis, kad čia nepasakyta nieko nauja, taigi, straipsniai neverti didesnio dėmesio. Juk čia ne disertacijų ar mokslinio žurnalo redakcijos, o mėgėjų klubo narių – aviacijos istorijos mylėtojų konkursas, tad kažin, ar galima tikėtis, kad tokio formato konkursui kas nors pateiktų keletą metų brandintas rimtais tyrimais parengtas studijas. O juk neretai savą vertę turi ir kompiliaciniai, paskelbtus kitų autorių darbus apibendrinantys ir lyginantys straipsniai, nes galima palyginti skirtingus šaltinius, kuriais tie autoriai naudojosi, pastebėti jų darbuose pasitaikiusias klaidas ir neatitikimus, padaryti savas išvadas. Be to yra ir tokia straipsnių rūšis, kaip mokslo populiarinimo.

Dabar apie pačius straipsnius.

1. G.Kačergius - „Lituanikos“ katastrofos priežasčių analizė – 5 balai.
Autorius pasistengė įsigilinti ir paanalizuoti įvairiuose šaltiniuose paskelbtą medžiagą, ir apibendrinęs viską išdėstyti ir pateikti išvadas. Galima pasiginčyti, ar lakūnai bandė leistis tik išgąsdinti variklio „sučiaudėjimo“, ar pats variklis prarado dalį traukos, taip pat dėl aliuminio rūdijimo bei dūlėjimo, bet reikia pripažinti įdėto darbo rezultatą.

2. J.Pleita - Paulius ir Sakalas – 4 balai.
Pakankamai įdomiai papasakota pirmojo Lietuvos šaulių sąjungos lėktuvo ir jo atkeliavimo į Lietuvą iniciatoriaus istorijos. Trumpai paminėta ir „Cub“ gamintojo istorija, nors praleistas „Taylor“ bendrovę išgelbėjęs ir savo vardu ją pavadinęs W.Piperis.

3. M.Mureika - Lietuvos Aviacija Nepriklausomybės karuose – 3 balai
Glausta populiari Lietuvos aviacijos dalyvavimo Nepriklausomybės kovose apžvalga. Kai kas diskusijoje bandė priekaištauti, kad jau yra išsami Gyčio Ramoškos studija „Plieno sparnuose“, bet nemanome, kad tai turėtų būti priekaištas. Nebent vertėjo minėtą straipsnį įtraukti į literatūros sąrašą, jei buvo pasinaudota ir juo. Būtų tikrai įdomus darbas – apžvelgti ir sugretinti nurodytuose šaltiniuose aprašytus aviacijos veiksmus ar sudaryti jų chronologiją bendrų karo veiksmų fone, bet, matyt, tam reikėtų daugiau laiko, negu buvo skirtas konkurso terminas. O šiaip – gera pradžia.

4. K.Rimšelis - Nuotraukos istorija – 2 balai
Smagi žinutė apie pavyzdį, kaip sovietiniais laikais buvo cenzūruojamos istorinės nuotraukos. Gal iki rimtesnio straipsnio mažoka, bet malonu, kad autorius dalyvavo konkurse. Perskaičius kilo mintis, kad būtų įdomus platesnis straipsnis apie tarpukario Lietuvos istorijos cenzūrą sovietinėse publikacijose. Kokie žmonės, įvykiai ar ženklai dingdavo iš tuometinių leidinių, ir kokiu būdu? Galima prisiminti, pavyzdžiui, „Fiatą“ be atpažinimo ženklų, ar bevardį instruktorių J.Dovydaičio „Žmogaus sparnuose“, arba kiek karikatūrinį Baltaduonio personažą „Atlanto nugalėtojuose“ (nedaugelis skaitytojų galėjo suprasti, kad taip pavaizduotas J.Pyragius).

5. G.Kačergius - „Lituanikos“ pašovimo versija – 1 balas
Matyt, šis straipsnis galėtų būti antroji to paties autoriaus „Lituanikos“ katastrofos priežasčių analizės“ dalis, todėl nusprendėme atskirai jo nevertinti.

Tikimės, kad šis konkursas nebus vienintelis, kad išvysime tiek konkursams, tiek publikavimui skirtų dar įdomesnių ir brandesnių jau dalyvavusių autorių darbų, taip pat laiko ir galimybių rimčiau pastudijuoti istoriją ir rašyti atras ir daugiau klubo narių.

Remigijus Jankauskas
Gytis Ramoška
Eugenijus Raubickas
Gintautas Pangonis
Jonas Čepas
Saulius Štulas

Lietuvos aviacijos muziejus

[ Redaguota 2009 Grd 18 d., 12:42 ]
Į viršų
Nerijus Korbutas
2009 Grd 17 d., 18:47
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Didelis Jums Ačiū. Geri jūsų žodžiai mums kaip organizatoriams tikrai įkvepia entuziazmo.
Autoriams, manau, taip pat svarbi ir reikalinga jūsų nuomonė.
Ir tikrai tikiu, konkursas taps kasmetinis, darbų vis daugės, augs jų kokybė. Dar kartą dėkoju Aviacijos muziejaus kolektyvui radusiems laiko perskaityti, įvertinti mūsų konkurso darbus.
Dabar belieka sulaukti Aviacijos Pasaulio redakcijos vertinimo.
Vienas konkursinis darbas jau keliauja į spaustuvę ir bus publikuojamas paskutiniame šių metų numeryje.
Į viršų
mureika
2009 Grd 17 d., 20:46
Užsiregistravęs dalyvis #82
Prisijungta: 2009 Geg 30 d., 18:09
Pranešimų: 220
sky76v rašė ...

Kai kas diskusijoje bandė priekaištauti, kad jau yra išsami Gyčio Ramoškos studija „Plieno sparnuose“, bet nemanome, kad tai turėtų būti priekaištas. Nebent vertėjo minėtą straipsnį įtraukti į literatūros sąrašą, jei buvo pasinaudota ir juo.

Neįtraukiau,nes aš juo nepasinaudojau, aš tik perskaičiau prieš rašydamas apie 3 sykius, o paskui susirinkau paminėtus šaltinius ir pats rašiau o jums visiems didelis ačiū

[ Redaguota 2009 Grd 17 d., 20:48 ]
Į viršų
Kiras
2009 Grd 18 d., 12:50
Kiras

Užsiregistravęs dalyvis #19
Prisijungta: 2008 Lap 24 d., 19:16
Pranešimų: 1398
sky76v rašė ...

kiek karikatūrinį Baltaduonio personažą „Atlanto nugalėtojuose“ (nedaugelis skaitytojų galėjo suprasti, kad taip pavaizduotas J.Pyragius).

Šit kaip. Nesusiprotėjau.
Nors tiesą sakant, "Atlanto nugalėtojus" skaičiau labai seniai, kai dar apie Pyragių nebuvau nieko girdėjęs. O dabar, kai prasiplėtė akiratis, J.Dovydaičio knygą esu gerokai primiršęs.
Iš tikro, Jonas Pyragius = Hansas Baltaduonis, arba John Cakes, Джон пирожных, Джон торты.
Į viršų
Nerijus Korbutas
2009 Grd 20 d., 23:15
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Gaila, kad Aviacijos Pasaulis pristabdė mums reikalus ir nepavyko šį savaitgalį užbaigti konkurso.
Į viršų
mureika
2009 Grd 20 d., 23:30
Užsiregistravęs dalyvis #82
Prisijungta: 2009 Geg 30 d., 18:09
Pranešimų: 220
o mes nekantraudami laukėm
Į viršų
Eiti į puslapį   <<        >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook