Diskusijos

Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Pijus
2018 Bir 05 d., 14:07
Pijus

Užsiregistravęs dalyvis #4
Prisijungta: 2008 Lap 05 d., 16:57
Pranešimų: 889
Memorialo žemaičių aviatoriams, minint Lietuvos aviacijos šimtmetį, statyba


2018 m. minime Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Tarybos pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas padėjo pamatus modernios valstybės kūrimuisi. Jau 1919 m. sukurta Lietuvos karo aviacija tapo šiuolaikinės aviacijos pradininke Lietuvoje, leidusi lietuviui veržtis į padangę ir užkariauti dar nematytus tolius. 1927 m. įkurtas Lietuvos aeroklubas tapo pagrindine aviaciją Lietuvoje populiarinančia organizacija, dėka kurios užaugo gausus aviatorių ir aviacijos mylėtojų būrys.
Žemaičių krašto žmonės taip pat užima svarbią vietą Lietuvos aviacijos istorijoje. 1933 m. liepą tragiškai pasibaigęs žemaičių Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis per Atlanto vandenyną tapo įkvėpimu lietuviams dar labiau veržtis į dangų ir garsinti tėvynės Lietuvos vardą.
Dar XVII a. žemaitis Kazimieras Simonavičius išleidęs veikalą „Didysis artilerijos menas“ tapo raketų mokslo pradininku pasaulyje. Viekšniuose paskutinius gyvenimo metus praleidęs Aleksandras Griškevičius, sukūręs Žemaičio garlėkį, laikomas aviacijos pradininku Lietuvoje. O kur dar gausus būrys iš Žemaitijos kilusių tarpukario karo aviacijos, civilinių lakūnų, sklandytojų ir jų minties tęsėjų Lietuvos okupacijos metais ir šiais laikais. Ilgai Žemaitijoje sklandžiusi mintis pastatyti memorialą Žemaitijos aviatoriams ir įteikti Lietuvai dovaną minint valstybės atkūrimo šimtmetį tampa realybe.
2017 m. susikūrusi iniciatyvinė grupė „Memorialas žemaičių aviatoriams ir Lietuvos aviacijos šimtmečiui“ organizuoja memorialo statymo darbus. Paminklui pasirinkta istorinė vieta Žemaitijos centre – Telšiuose, Masčio ežero pašonėje, šalia Žemaičių muziejaus „Alka“. Šioje vietoje 1935 m. Telšių amatų mokyklos moksleiviai atidarė sklandymo stotį ir pradėjo savo pirmuosius skraidymus. Memorialo architektu sutiko tapti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, profesorius Algirdas Žebrauskas. Planuojama pastatyti 12-15 metrų aukščio monumentą iš granito ir plieno konstrukcijos. Iš trijų granito plokščių sudarytas pagrindas simbolizuos tris Lietuvos aviacijos periodus: aviacijos priešistorę, tarpukario aviacijos laikmetį ir laikotarpį po 1940 m. iki dabar. Memorialo pagrinde bus įamžintos žymių kiekvieno periodo aviatorių pavardės. Plieno konstrukcija, vertikale kylanti aukštyn kiekvienam memorialo lankytojui primins S. Dariaus ir S. Girėno testamente paminėtą raginimą: „Lituanikos“ pralaimėjimas ir nugrimzdimas į Atlanto vandenyno gelmes tegu auklėja jaunų lietuvių atkaklumą ir ryžtumą, kad Sparnuotas Lietuvis būtinai įveiktų klastingąjį Atlantą Tėvynės Lietuvos garbei!“.
Prie memorialo žemaičiams aviatoriams ir Lietuvos aviacijos šimtmečiui idėjos įgyvendinimo prisideda Žemaičių kultūros draugija, į kurios banko sąskaitą galima pervesti auką memorialo statybai. Paaukojusiųjų memorialo statybai didesnę kaip 500 eurų sumą pavardės ar įmonių pavadinimai bus įrašyti memorialo sienelėje.
Kviečiame paremti memorialo statymo darbus pervedant norimą pinigų sumą į Žemaičių kultūros draugijos sąskaitą AB Luminor Bank banke LT074010042800061620, įmonės kodas 191914572. Mokėjimo paskirtyje nurodyti „Memorialui žemaičių aviatoriams ir Lietuvos aviacijos šimtmečiui“.







ATLIKTI DARBAI.
Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Žemaičių kultūros draugija dėl bendradarbiavimo įgyvendinant iniciatyvą įamžinti žemaičių aviatorius. Taip pat pasirašyta projektavimo darbų sutartis su UAB "Architekto studija" dėl memorialo pasiūlymų ir techninio projekto parengimo.


Iniciatyvinės grupės paskyra Facebooke



[ Redaguota 2018 Bir 05 d., 14:12 ]
Į viršų
sauliuspovilas
2018 Bir 11 d., 15:55
Užsiregistravęs dalyvis #259
Prisijungta: 2012 Vas 19 d., 08:55
Pranešimų: 26
Jaunasis Lietuvos aviacijos istorijos tyrinėtojas, studentijos atstovas Pijus Poškus apsilankė Lietuvos aviacijos muziejuje ir susitiko su akrobatinio skraidymo lakūnu, aviacijos istoriku, LK KOP atsargos mjr. Eugenijumi Raubicku. Iniciatyvinės grupės „Memorialo žemaičių aviatoriams...“ pradėtas organizacinis veikimas pakėlė daugybę klausimų, ir kiekvieno specialisto atvira nuomonė čia įgyja „aukso“ vertę...

Į viršų
Nerijus Korbutas
2018 Bir 17 d., 19:16
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Idėja labai sveikintina. Turbūt niekam ir nekyla klausimų dėl tokio paminklo reikalingumo apskritai. Kiekvieno regiono pareiga pagerbti savo aviatorius. Save laikau žemaičiu, tad dvigubai smagu, kad būtent žemaičiai pirmieji ėmėsi tokios iniciatyvos savo žemiečiams aviatoriams įamžinti. Smagu, kad prie projekto prisideda ir ilgametis Plieno Sparnų bendražygis Pijus.

Pati idėja dizaino prasme lyg ir nebloga, gaila pateikta labai nedaug informacijos, eskizas dar labai eskizas Žodžiu, norint pakritikuoti/padiskutuoti reiktų daugiau vizualinės medžiagos, daugiau informacijos apie medžiagas, jų ilgaamžiškumą, priežiūrą ir t.t.

Jei būtų mano valia - būčiau skelbęs konkursą kaip, kad buvo padaryta Lukiškių aikštės atveju. Lietuvoje tikrai yra galybė gabių žmonių turinčių galybę idėjų. Na, bet ir dabartinė idėja nėra prasta, į dangų kylanti smailė, tai nesibaigiantis lietuvių noras kilti aukštyn... Gal tik kiek primena Vašingtono monumentą. Mano galva - pamatyti kaip tai mato bent 10 skirtingų menininkų tikrai nepakenktų.

Dėl pavardžių įamžinimo granite. Labai slidus reikalas. Dėl istorinių asmenybių - viskas aišku, bet ties jomis ir reikėtų apsiriboti. O gyviesiems paminklų statyti gal ir nereikėtų. Tam yra galybė priežasčių. Turėtų būti įamžinta kažkaip abstrakščiau, pvz. trečiasis akmuo - Atkurtos Lietuvos aviatoriams, na ar pnš. Dar vienas aspektas dėl pavardžių - praeis 30 ar 50 metų, rasis naujų iškilių vardų, o ką tada?

Žodžiu, džiaugiuosi idėja, būtų labai šaunu, kad kiltų diskusija.
Na ir viliuosi, kad projektas nenugrims biurokratijos liūne, neapsipins visokiomis intrigų pinklėmis, rasis rimtų rėmėjų, bus pastatytas greitai ir kokybiškai.

Kuo didžiausios sėkmės!



Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook