Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Transatlantiniai skrydžiai :: S.Darius ir S.Girėnas
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
"Lituanicos" pašovimo versija
Eiti į puslapį   <<        >>  
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
eppanzer
2011 Rgp 03 d., 11:56
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Su priešlėktuviniais daliniais labai įdomu. Jų turėti pagal Versalio sutartį negalėjo . Bet blogiausiam variantui, jeigu Vokietiją užpuola kita šalis, vokiečiai pagal savo slaptą mobilizacijos planą 1932-33 planavo iš kažkur ištrauktais pabūklais apginkluoti 55 naujai formuojamas zenitines baterijas. Lygiai taip pat nežinia iš kur turėjo traukti ginklus 14 naujų pėstininkų divizijų ir kelioms kavalerijos. Kadangi neturėjo rezervinių artilerijos pabūklų divizijų artilerijos pulkams, logiška būtų manyti, kad neturėjo ir zenitinių pabūklų zenitinėms baterijoms.
Į viršų
Lima
2011 Rgp 03 d., 12:02
Užsiregistravęs dalyvis #153
Prisijungta: 2010 Bir 29 d., 17:02
Pranešimų: 18
Kad gal ir nepapainiojau? Klausytuvu nustatoma ne tik kryptis, bet kažkiek ir atstumas, ir aukštis. Kažkiek, nes klausytuvas ne radiolokatorius.
O kuo skiriasi "klausytuvo" prožektorius nuo "paprasto" prožektoriaus?

Painioji painioji
Klausytuvo prožektorius - tai priskirtas klausytuvui organizaciškai arba integruotas techniškai prožektorius. Kuris, pagal klausytuvo pradinius duomenis ieško taikinio. Suradus taikinį jį perima "paprasti" prožektoriai, o klausytuvinis gali imtis kito taikinio.
"Kažkiek" atstumo ir aukščio , be abejo, klausytuvas duoda. Aukštai - žemai - arti - toli. Šaudyti pagal tokius duomenis galima, su pataikymu tik sunkiau. Garso greitis, palyginus su lėktuvo, nedidelis. Vėjas skirtinguose aukščiuose pučia skirtingu greičiu ir net kryptimis. Kaip tokius trugdžius eliminuoti ?

Lituanikos pašovimo versija, mano nuomone, yra duoklė romantikai. Versija "nukrito patys" iškart sukelia negeras mintis - vadinasi kažko nedažiūrėjo, suklydo, o jei taip - tai kokie jie didvyriai. O su numušimu viskas gražu. Blogis įsimaišė ir viską sugadino.

Į viršų
Robitt
2011 Rgp 03 d., 17:19
Robitt
Užsiregistravęs dalyvis #213
Prisijungta: 2011 Vas 12 d., 16:42
Pranešimų: 100
Nu is kur jus traukiat tam sumautam lageryje kad buvo ZENITINE artilerija, ar zenitiniai kulkosvaidziai? Va, Balys Sruoga rase, kad karo pabaigoj, pro Stuthofa skrido amerikonu lektuvai, ir kas juos pasove? Niekas. Nes nebuvo jokios ginkluotes ten prieslektuvines. Juk ne lektuvams skraidantiems ten sargyba buvo, o kaliniams! Jei ka, paskaitykit B. Sruogos Dievu miskas)
Į viršų
eppanzer
2011 Rgp 03 d., 20:55
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Mes čia su Lima jau aptarinėjame tik patį zenitinės artilerijos ir kitų priemonių panaudojimą aplamai
Į viršų
Prunce
2011 Rgp 03 d., 20:57
Užsiregistravęs dalyvis #66
Prisijungta: 2009 Kov 23 d., 21:46
Pranešimų: 838
Tai kad ir to "sumauto" lagerio ten dar taip pat nebuvo: jo statyba, geriausiu atveju, buvo pradėta prieš 10 - 12 dienų iki praskrendant "Lituanica" - i, blogiausiu - tik po 6 ar 9 metų pradėtas statyti.
Į viršų
Kiras
2011 Rgp 03 d., 21:33
Kiras

Užsiregistravęs dalyvis #19
Prisijungta: 2008 Lap 24 d., 19:16
Pranešimų: 1398
Vyrai mūrai, įsismarkavot čia su tais prožektoriais, lokatoriais, garso gaudytuvais...
Reikėtų viską supaprastinti. "Lituanika", ieškodama vietos nutūpti, suko ratus virš Berlincheno ir bandydama pasišviesti degino bengališką ugnį. Štai tokią:

Nuotrauka padaryta forumo dalyvio Kauko.
Anksčiau, Karo muziejuje šalia šios gulėdavo ir kita bengališka ugnis, pusiau nudegusi. Dabar nebėra, nežinau kur ji pradingo, bet kad tokia buvo, galiu garantuoti.

Taigi Darius ir Girėnas naudojo tas bengališkas ugnis, matyt, pasišvietimui. Ir dargi taupė, nes ne pilnai sudegusią neišmetė.
Vadinasi "Lituanika" ore pati save "apsišvietė" ir galėjo tapti lengvu taikiniu.
Aš nesu pašovimo versijos šalininkas, bet neatmetu galimybės, kad "Lituanika" atsidūrė netinkamoj vietoj, netinkamu laiku. Ir galbūt, į ją galėjo būti paleista kokia nors serija iš kulkosvaidžio. Gal būt...

Ta proga norėčiau paklausti ginklų žinovo Eppanzer arba ir kitų, štai ko:
1. Jei į lėktuvą yra paleidžiama serija iš kulkosvaidžio naktį, bet nepataikoma, t.y. kažkur netoli pro šalį, ar lakūnai gali pastebėti tą apšaudymą, jei šaudyta ne trasuojančiomis kulkomis?
2. Jei kulka pataikė į benzino baką ir jį pramušė - ar kils gaisras, jei buvo šaudyta ne padegamosiomis kulkomis? Benzino bako sienelės aliumininės, kulkos apvalkalas varinis - kibirkščiavimo neturėtų būti.

Dėkoju iš anksto.
Į viršų
arecibo
2011 Rgp 03 d., 22:28
Svečias
1. Jei į lėktuvą yra paleidžiama serija iš kulkosvaidžio naktį, bet nepataikoma, t.y. kažkur netoli pro šalį, ar lakūnai gali pastebėti tą

Kulkų pastebėti neįmanoma.

2. Jei kulka pataikė į benzino baką ir jį pramušė - ar kils gaisras, jei buvo šaudyta ne padegamosiomis kulkomis? Benzino bako sienelės aliumininės, kulkos apvalkalas varinis - kibirkščiavimo neturėtų būti.

Teoriškai benzinas gali užsiliepsnoti, praktiškai - nelabai, tuo labiau nuo vienos kitos lėktuvą pasiekusios kulkos.
Į viršų
Robitt
2011 Rgp 03 d., 23:12
Robitt
Užsiregistravęs dalyvis #213
Prisijungta: 2011 Vas 12 d., 16:42
Pranešimų: 100
Kiras rašė ...

Kodėl straipsnyje dėl pašovimo kritikuojami tik V.Milevičius ir J.Žilinskas.


Bet profesorius J. Žilinskas tvirtino, kad LAKŪNŲ KŪNUOSE RADĘS KULKŲ. Tai dabar man pasakykit, kas lėktuvą nuvairavo iki katastrofos vietos? Jei lakūnai sužeisti, ar gal net nušauti? Neįmanoma, kad juos apšaudė. Nes kai vokiečiai kilnojo lėktuvo dalis, ir darė tyrimą, būtų susirinkę tas kulkas... video pažiurėkit juk tvarkoma katastrofos vieta. http://www.youtube.com/watch?v=ktM81v6MY_U

[ Redaguota 2011 Rgp 04 d., 14:44 ]
Į viršų
eppanzer
2011 Rgp 04 d., 10:08
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
I. Gerb. kolega Lima, reikėtų ieškoti kitos vietos įdomiai diskusijai apie PLG šaudymą, čia teršiame gerą temą ir dar mus vis kažkodėl įtarinėja, kad mudu esame "Lituanicos" pašovimo versijos šalininkai
Tikiuosi temą apie PLG šaudymą išskirs, o su atsakymu palūkėsiu, kol perskaitysiu nurodytus šaltinius. Ir kažkaip atrodo kalbame tarpais apie tą patį, bet nesusikalbame. Tikiuosi vėlesnės diskusijos metu išsiaiškinsime viską.

II. Nesu aviacinių ginklų poveikio specialistas, nors tuo labai domiuosi, bet apie kitų ginklų panaudojimo teoriją ir praktiką šiek tiek žinau daugiau. Mačiau ne vieną peršautą automobilio baką ir nei vieno užsidegusio dėl vienos ar kelių kulkų pataikymų. Netgi specialiai sprogdinamo automobilio salone padėjus talpas su benzinu po sprogimo jos neužsidegė, kaip kad ir neužsidegė susprogdintų automobilių benzino bakai. "Bandymai" buvo atliekami svečioj šaly nenusižengiant įstatymams
Kiek žinau, baisiausias "priešas" yra benzino garai, daugiau ar mažiau degūs priklausomai nuo jų koncentracijos. Kitas faktorius yra įkaitę lėktuvo dalys, ant kurių patenka benzino.
Visos šitos mintys yra tik teoriniai samprotavimai, nes AŠ NETIKIU LITUANICOS PAŠOVIMO VERSIJA! Šiek tiek prisidėsiu prie arecibo atsakymo - paprastų, ne trasuojančių kulkų naktį nematyti, bet (priklausomai nuo aukščio ir kitų faktorių) galima pamatyti šaudantį kulkosvaidį. Šiaip ar taip, Darius buvo pakankamai uostęs parako. O apsišvietusi bengališkomis ugnimis "Lituanica" taptų labiau pastebima, bet tikrai daug lengvesniu taikiniu kulkosvaidžiui vargu ar taptų. Nes kulkosvaidis mažai efektyvus ginklas prieš lėktuvus.
Pašovimo versijos šalininkų norėtųsi paklausti, kokiame aukštyje jūsų nuomone apšaudymo metu skrido "Lituanica"?




[ Redaguota 2011 Rgp 04 d., 10:12 ]
Į viršų
Kiras
2011 Rgp 04 d., 14:39
Kiras

Užsiregistravęs dalyvis #19
Prisijungta: 2008 Lap 24 d., 19:16
Pranešimų: 1398
Diskusiją apie PLG atskyriau.

eppanzer rašė ...

ir dar mus vis kažkodėl įtarinėja, kad mudu esame "Lituanicos" pašovimo versijos šalininkai

Neįtarinėja, neįtarinėja! Bent jau aš tai tikrai ne.

eppanzer rašė ...

Pašovimo versijos šalininkų norėtųsi paklausti, kokiame aukštyje jūsų nuomone apšaudymo metu skrido "Lituanica"?

Nesu pašovimo versijos šalininkas, bet šitą situaciją galiu panagrinėti. Štai toks dokumentas:
http://www.archyvai.lt/exhibitions/dariusirgirenas/s18.htm
Paskutinėje pastraipoje rašoma:
Pomeranijoj iš liepos 16 į 17 d. debesys buvo 100 - 200 m aukštume, nes tuo laiku ten praėjo audra.

"Lituanika", ieškodama tūpimo vietos turėjo išnirti iš debesų ir skristi žemiau jų. Taigi, apie tik 50 - 150 m aukštyje.

[ Redaguota 2012 Kov 24 d., 21:53 ]
Į viršų
Eiti į puslapį   <<        >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook