Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Lietuvos Karo Aviacija 1919 - 40m. :: Kita technika
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
H.L.Gaidis - Nepriklausomos Lietuvos ginklai
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Nerijus Korbutas
2010 Lap 03 d., 23:31
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Šis H.L.Gaidis rašytas straipsnis jau trijų dešimčių senumo, tad nenustebsiu jei šiandien žinios apie Lietuvos ginklus yra kur kas tikslesnės ir gausesnės. Bet kokiu atveju siūlau paskaityti:

H.L.Gaidis - Nepriklausomos Lietuvos ginklai




Gero, naudingo skaitymo ir aktyvių diskusijų!
Į viršų
Nerijus Korbutas
2019 Bir 03 d., 12:29
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Labai įdomios informacijos užmačiau Facebooke:

Vilius Kavaliauskas, 2019 birželio 1 d.

LIETUVIŠKI ŠAUTUVAI IŠ... KORĖJOS. Ant šios istorijos mane užvedė Giedriaus Ramoškos klausimas. Koks Lietuvos ginklų likimas po 1940 metų?
Tai įdomi istorija, nors dokumentų reikia dar ieškoti. Maskva išvežė Lietuvos armijos ginkluotę dar 1941 metų pradžioje į sandėlius Sibire. Karo metu ji, kaip atrodo, dėl kalibrų skirtumo nebuvo panaudota. Bet 1950 metais, prasidėjus Korėjos karui, ji buvo padovanota komunistinei Kinijai. Ja buvo apginkluotos kelios divizijos, pasiųstos į Korėją. Amerikiečiai (JT daliniai) ėmė kinus į nelaisvę ir surinko tuos ginklus. Jie buvo sandėliuoti Pietų Korėjoje. Praėjus 50 metų, ginklus ėmė pardavinėti. Jais domisi pirmiausia kolekcininkai. Mūsų tautietis Henris Gaidis iš Baltimorės yra įsigijęs ne vieną šautuvą su Gedimino stulpais. Deja, Henrio bandymai padovanoti juos Kauno karo muziejui buvo nesėkmingi, nes ginklų siuntimas iš JAV į ES labai suvaržytas.
Rašoma, kad ginklų su lietuviška simbolika amerikiečiai yra atėmę iš Pietų Vietnamo partizanų (Maskvos ar Pekino pėdsakas?). Galbūt, į šią publikaciją atsilieps daugiau žinantys.


Evaldas Česnulis, 2019 birželio 2 d.

Vilius Kavaliauskas, Jūsų publikacija apie lietuviškus šautuvus palietė įdomią temą. Kadangi Jūs ir pats pabaigoje rašote, kad galbūt atsilieps daugiau žinantys, tai leidžiu sau parašyti ant Jūsų FB sienos Tuo labiau kad skaitant komentarus, matosi, kad kai kurie žmonės jau krypsta klaidingais keliais.

Visų pirma, tai reikia skirti, dviejų tipų ginklus:

1. Ginklai, atitekę jaunai Lietuvos kariuomenei kaip nepriklausomybės kovų trofėjai arba kaip kitų valstybių parama. Šitie ginklai (kaip taisyklė, Pirmojo pasaulinio karo arsenalas), gaminti Vokietijos, Austrijos-Vengrijos ir Rusijos imperijose, buvo skirti tų valstybių armijoms ir turėjo atitinkamą tų valstybių markiruotę ir ženklinimą. Čia eina kalba apie rusiškus Mosin-Nagant tipo karabinus (трехлинейка) bei visiems iš filmų pažįstamus Nagant tipo revolverius, taip pat vokiškus K98 karabinus, Luger P08 tipo pistoletus (Parabellum), taip pat pistoletus Mauser C96 ir M10. Šitie ginklai istoriniu, muziejiniu ir kolekciniu požiūriu negali būti laikomi lietuviškais. Taip, su jais kovėsi Lietuvos savanoriai nepriklausomybės kovose, bet tie ginklai buvo pagaminti kitų valstybių armijoms ir neturėjo jokio lietuviško ženklinimo.

2. Ginklai, pagaminti prieškarinės Lietuvos vyriausybės užsakymu Lietuvos kariuomenės ginkluotei ir turėję lietuviškus ženklinimus (kaip taisyklė, ant vamzdžio būdavo įkalama arba Gedimino stulpai arba Ginklų fondo logotipas). Tai ir yra tikrieji lietuviški ginklai, apie kuriuos ir norisi pakalbėti.

Nelieskime automatinių ginklų, nes jų kolekcionavimas yra uždraustas ir šios temos aš nežinau. Kalbant apie pistoletus ir šautuvus, Lietuvos kariuomenė turėjo tik 3 tipų ginklus:

1. Mauser K98 tipo karabinas, gamintas pagal licenziją Belgijoje, Fabrique Nationale Herstal, gamykla iki šiol gamına NATO ginkluotę. Šis 1898 metais sukurtas modelis tapo pasaulyje turbūt plačiausiai paplitusiu karabinu, iki šiol daug medžioklinių karabinų gaminama būtent šito ginklo techniniu pagrindu. Dabar negaliu prisiminti tikslaus skaičiaus ginklų, kurį Belgijos fabrike buvo užsakiusi Lietuvos vyriausybė, tačiau mūsų bendras pažįstamas Henry Gaidis buvo pakėlęs FN archyvus ir minėjo man keliasdešimt tūkstančių vienetų. Šie karabinai buvo skirti kareiviams ir puskarininkiams apginkluoti, jie turėjo (priklausomai nuo gamybos metų) ant vamzdžių iškaltus Gedimimo stulpus arba Ginklų fondo ženklą arba specialų lietuviškiems ginklams sukurtą FN logotipą.

2. Browning High Power tipo pistoletas, gamintas tame pačiame Belgijos FN fabrike. Ginklas sukurtas 1922 metais, tam laikotarpiui tai buvo revoliucinis sprendimas, kai kuriose NATO šalyse tai yra iki šiol naudojamas karininkų ginklas. FN fabrike jis pradėtas gaminti 1935 metais, Lietuvos vyriausybė buvo viena pirmųjų užsakiusi tuo metu super moderniųjų pistoletų partiją. Lietuvos užsakymu buvo pagaminta 7000 tokių pistoletų, skirtų Lietuvos kariuomenės karininkų ir policijos apginklavimui. Pistoletai yra sužymėti ant vamzdžio įkaltais Gedimino stulpais.

3. Kišeninis Walther PPK modelio pistoletas, skirtas aukščiausiems kariuomenės karininkams ir specialiosioms tarnyboms. Pistoletas pažymėtas netoli gaiduko įkaltais Gedimino stulpais. Tikslus pagamintų ginklų skaičius nežinomas, nes per karą neišliko nei Lietuvos, nei Vokietijos archyvai. Bet kokiu atveju, šitų pistoletų pagaminta labai mažai, tai milžiniška retenybė. Man pavyko jį įsigyti iš vieno į pensiją išėjusio pietų Vokietijos policijos komisaro, kuris ardė savo tėvų kluoną ir rado jame paslėptą ginklą kartu su vyresniojo leitenanto Aukštakalnio nuotraukomis ir jo šeimos dokumentais. Būtent vyr. ltn. Aukštakalnis buvo apsistojęs to komisaro tėvų namuose, kai 1944 metais traukėsi į Vakarus.

Gerbiamas Viliau, Jūsų publikacijoje pateiktos Luger tipo pistoleto P08 (dar kitaip vadinamo Parabellum) nuotraukos. Jame matosi įkalti Gedimino stulpai. Tačiau tai yra feikas. Kiek man teko bendrauti su vyresniosios kartos Amerikos ginklų kolekcininkais, visi tvirtina, kad šis ginklas tapo "lietuvišku" po to, kai 60-aisiais pasistengė vienas abejotinos reputacijos, dabar jau miręs vertelga iš JAV Misurio valstijos, prekiavęs kolekciniais ginklais. Būtent tuo metu pradėjo augti kainos ir susidomėjimas lietuviškais ginklais, o jis ir pagamino tokią "sensaciją", tiesiog įkaldamas Gedimino stulpus ant švaraus, kitoms valstybėms gaminto Lugerio. Nėra jokių dokumentų apie tai, kad šis pistoletas, kurio gamyba tarpukariu jau buvo uždarinėjama, buvo Lietuvos vyriausybės užsakinėjamas. Nėra jokių istorinių nuotraukų, kas Lietuvos karininkai būtų nufotografuoti su šiais ginklais. Taip pat visi tie keletas Lugerių, praėjusių pastaraisiais dešimtmečiais per JAV ginklų aukcionus, turi stebėtinai puikų vamzdį (blue finish), neatitinkantį istorinio kelio, taip pat ginklų serijų numeriai yra išsimėtę šimatūkstantiniame diapazone, ko jauna Lietuvos valstybė niekada negalėjo sau leisti. Todėl Jūsų nuotraukoje esantis pistoletas yra originalus Lugeris, dirbtinai "lituanizuotas" Amerikos rinkai.

Koks gi buvo lietuviškų ginklų likimas? Versija yra viena, skiriasi tik detalės. Jūs savo publikacijoje einate teisinga linkme, gal tik reiktų kelių patikslinimų.

Lietuvos kariuomenės pagrindu 1940 metų vasarą buvo suformuotas Raudononosios armijos 28 korpusas. Tik labai maža dalis kareivių ar karininkų pasislėpė su ginklais, iš esmės visas arsenalas atiteko sovietams. Mano žiniomis , jis nebuvo išvežtas saugoti į Sibirą, bet praėjo visus Europos karo frontus kartu su Raudonąja armija. Kita labai nežymi arsenalo dalis pasitraukė į Vakarus su pabėgėliais (ypač pistoletai, nes vežtis karabiną buvo pavojinga), arba baigė savo istoriją pokario partizaninėse kovose.
1946 metais sovietai atliko savo arsenalo inventorizaciją ir visi nesovietinės gamybos ginklai buvo išimti. Tai buvo sovietams atitekusi Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Bulgarijos, Rumunijos ir savaime suprantama, Vokietijos armijų ginkuotė. Šiuos visus ginklus Stalinas 1947 m. padovanojo Mao, taip teikdamas paramą savo naujajam sąjungininkui Kinijoje. Praėjus keliems metams, Mao padovanojo ar pardavė (yra įvairios versijos) šiuos ginklus Korėjai, kur tuo metu prasidėjo karas. 1953 metais amerikiečiai vėlgi surinko Pietų Korėjoje visus neamerikietiškus ginklus, tiksliau jų likučius, išvežė laivais į Ameriką ir pardavė ten ginklų kolekcininkams.

Henry Gaidis nuomone, šiai dienai pasaulyje yra išlikę mažiau negu 100 Browning HP pistoletų ir ne daugiau negu 20 K98 karabinų su lietuviškais žymenimis. Apie Walther PPK pistoletus, net niekas nedrįsta spėlioti. Aš tai nuomonei esu linkęs pritarti.

Lietuvos muziejai neturi nei vieno veikiančio prieškarinės Lietuvos kariuomenės ginklo. Nacionaliniame muziejuje eksponuojamas deformuotas ir visiškai surūdijęs Browning HP pistoletas, po kelten dešimtmečių gulėjimo žemėje rastas viename partizanų bunkeryje. Jų ir negali būti Lietuvos muziejuose, nes pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą muziejai veikiančių ginklų laikyti negali, nebent tik deaktyvuotus (tai yra sugręžiotus).
Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook