Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Įvairios temos :: Modeliavimas
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Rumpler C. I lietuviškai
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Prunce
2015 Lap 18 d., 19:45
Užsiregistravęs dalyvis #66
Prisijungta: 2009 Kov 23 d., 21:46
Pranešimų: 838
Viena lenkų leidykla siūlosi išleisti "Rumpler C. I" lietuviškomis spalvomis. Šoninę kairiojo borto spalvotą šio lėktuvėlio projekciją turiu, tačiau lieka klausimas su dešiniuoju bortu ir dėmių išdėstymu ant sparnų. Taip pat kyla klausimas: ar 1 tipo Lietuvos Karo aviacijos ženklai ant šio aparato buvo pilnai sukomplektuori? Už pagalbą ačiū, nes ir pats nieko už ją nesitikiu gauti - nebent žurnalą su autoriaus autografu
Į viršų
Nerijus Korbutas
2015 Lap 19 d., 15:07
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Sudėtinga, nes Rumpleriai buvo tik 3, skraidė 2 ir tai labai trumpą laiką. Savaitgalį pažiūrėsiu rimčiau, viena žinau - sparnai, bent jau borto 8414 buvo šviesūs, vienspalviai, kaip ir liemuo.
Jei turi omeny šitą projekciją, tai aš abejoju ar čia yra bortas 8414, greičiausiai čia Nr.2699



Į viršų
Nerijus Korbutas
2015 Lap 21 d., 03:02
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Viena aišku, kad niekas pilnai neaišku. Jūs neįsivaizduojat kaip man patinka tas ankstyvasis mūsų karinės aviacijos periodas, čia dar tiek įdomios veiklos.

Nr.8414. Nėra aišku ar vėlesniu metu buvo uždažyti vokiški ženklai ant sparnų, spėčiau, kad nebe.









Nr. 2699 (nesu 100 % tikras, tik spėju. Galbūt kada vėliau dar išlys medžiagos galinčios patvirtinti ... ). Pirmoje foto ant posūkio matoma kregždutė leidžia manyti, kad ta spalvota projekcija nupiešta pagal šią foto, galimai pasitelkiant gamyklinio dažymo pavyzdžius, o gal tik išmonę. Antroje foto aiškiai matosi, kad turėjo pilną ženklinimą rombais be Vyčio t.y. liemuo, kilis-posūkis ir viršutinė sparnų dalis.







[ Redaguota 2015 Lap 21 d., 14:58 ]
Į viršų
Prunce
2015 Lap 22 d., 10:27
Užsiregistravęs dalyvis #66
Prisijungta: 2009 Kov 23 d., 21:46
Pranešimų: 838
Ačiū, Nerijau. Kiek eina suprasti iš nuotraukų, tai 8414 buvo naturalių medžiagų, iš kurių pagamintas spalvų. T. y. liemuo šviesi beržo aviacinė fanera su priekyje aliumininėmis kapoto dangomis. , sparnai ir uodegos plokštumos - naturali drobės spalva. Propeleris, greičiausiai, buvo iš dviejų rūšių medžio (tamsaus ir šviesaus) klijuotas su metaliniais priekinu ir galiniu centriniais skrituliais. Tarpsparniniai ir važiuoklės spyriai buvo iš tamsaus medžio (galbūt, dažyti juodai) su metaliniais apkaustais. Ramentas - tamsus medis su metalo apkaustais, ratų diskai - greičiausiai audeklo spalvos. Viršutinio sparno viršuje - juodi vokiški kryžiai, apvedžioti baltai. Ant liemens ir kilio bei posūkio vairo , greičiausiai, ir ant apatinių sparnų apatinių plokštumų buvo pradėti dažyti I LKA ženklų geltoni rombai. Ant liemens šonų juodi užrašai "Ru. C. I. ???. 8414". Metų, net labai padidinus nuotrauką, neįžiūriu.
2699 - gali būti tikras, kad tose nuotraukose jis (juk Lietuvoje turėti tik 3 šio tipo aparatai, o skraidė tik du - kam dažyti kokiomis nors spalvomis lėktuvą, kuris niekada neskraidys, dar žinant, kad LKA pradžioje labai trūko dažų) iš pradžių buvo dažytas, greičiausiai, žalia spalva (tokia, kaip mano daryta "Žaliukė"), deja, nuotrauka neleidžia nustatyti, ar buvo kamufliažas, ar čia tik schemos autoriaus išmislas. Priekinės skardos taip pat dažytos, nes, jei būtų paliktos aliumininės, labai šviestų šioje nuotraukoje. Uodegos plokštumos ir sparnų apatiniai paviršiai buvo audeklo spalvos, nors kilis ir posūkio vairas galėjo būti dažytas baltai. Apie sparnų viršutinius paviršius nieko konkrečiai pasakyt neišeina. Lieka tik spėliot. Galimi du variantai - palikti audeklo spalvos, arba dažyti žaliai. Aš labiau linkęs manyti, kad jie, visgi, buvo tamsiai žali, nes, jei būtų palikti audeklo spalvos, nuotraukoje turėtų gana ryškiai matytis sparno rinkinys - kaip 8414 atveju. Ant posūkio vairo buvo nupiešta juoda kregždutė. Važiuoklės, tarpsparniniai spyriai, propeleris, ramentas, greičiausiai, buvo tokie, kaip ir 8414 atveju. Variklis abiem atvejais buvo natūralių medžiagų, iš kurių pagamintas, spalvų. Dėl ženklų ant šio lėktuvo - labai išdidinus, ant apatinės apatinio sparno plokštumos, lygtai, matosi juodo vokiško kryžiaus pėdsakai. Taigi, tuo metu, kai ant posūkio vairo puikavosi kregždutė, šis aparatas neturėjo net pirmųjų LKA ženklų užuomazgų.
Antras variantas: liemuo ir sparnų viršus, visgi, buvo su kamufliažo dėmėmis. Taip galima manyti dėl to, kad viršutinio sparno viršutinės dešinės konsolės viršuje yra keistų formų tamsi dėmė, kurios neišeina priskirti šviesos - tamsos žaismui: forma per daug jau nenaturali natūraliam apšviestumų skirtumui. Kita dėmė, tik jos formos ne tokios ryškios, eina per centroplaną. Kadangi lėktuvas turi būti padengtas daugmaž vienodu dviejų spalvų kiekiu, tai trečia dėmė turėtų būti ant kairės viršutinio sparno konsolės. Greičiausiai, kad dėmių raštas buvo atkartotas ir ant apatinio sparno viršutinės plokštumos. Sparnų apačia palikta drobės spalvos. Uodegos plokštumos dažytos baltai. Tik su ženklais kažkokia nesąmonė... Pagal logiką išorinis rombas nespalvotoje nuotraukoje turėtų būti šviesiausias (geltona), vidurinis - tamsesnis (žalia), o vidinis juodas (raudona nespalvotose nuotraukose, kažkodėl visada atrodo juodesnė net už juodą). Čia gi matome, kad išorinis rombas yra vidutinio tamsumo (žalias), vidurinis - šviesesnis (geltonas), o vidurinis - juodas (raudona). Ar galėjo taip suklysti dažiusieji ženklus aviatoriai? Abiam 2699 atvejais neaišku, ar išliko ant bortų užrašai, buvę ant pradinio lėktuvo varianto. Jei su kregždute jie tikrai galėjo būti (lėktuvas dar neperdažytas, originaliu ženklinimu ir spalvomis), tai perdažius, jo tikrai galėjo nelikti.
Tai vat - tiek pamastymų "Rumpler" C.I. dažymo LKA klausimu. Laukiu pastabų ir nesutikimų ar pataisymų.

[ Redaguota 2015 Lap 22 d., 10:32 ]
Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook